LAX bidrag til arkitektkonkurranse

Spennende ideer om fremtidens Laksevåg

I planarbeidet for indre Laksevåg inviterte Bergen kommune til en åpen plan- og designkonkurranse. Hovedstikkord for konkurransen var "Den produktive byen", "Den inkluderende byen" og "Bydel med historiske lag". 

Hovedbilde: Haptic Architects / Bergen Kommune 
Bildegalleri: ARTEC AS

Planområdet omfatter en mindre del av indre Laksevåg, og strekker seg fra Puddefjordsbroen til og med Frydenbø marina. Hele 32 bidrag kom inn – blant annet «Bolten» fra ARTEC.

- Det har vært et veldig spennende prosjekt å jobbe med – byutvikling er alltid interessant å bryne seg på. Det å ha en forbindelse med Frydenbø har også vært nyttig for oss, da planområdet omfattet mange av tomtene og byggene deres, sier Helen Ellefsen Horvli, sivilarkitekt i ARTEC.

«Fellesstue» ved buehallene

I sitt bidrag har Artec samarbeidet med arkitektfirmaene Waught Thistleton og East som begge er basert i London. De har fokusert på rehabilitering av vernede bygg, og at området ved buehallene skulle bli en samlingsplass.

- Både vi og Bergen kommune har ønsket at buehallene skulle bli en slags «fellesstue» for byen. Her har vi lagt oss opp mot vannsport og dykking ved promenaden, samt en miks av bolig og næring. Muligheten til å skape et lokalsentrum er interessant, spesielt i forbindelse med en mulig ny gangbro som kommer til å knytte Laksevåg enda tettere til sentrum, sier Horvli.

Bybane fra Dokken til Laksevåg

På lengre sikt er det også planlagt en bybanetrasè fra Dokken over til Laksevåg. Over de siste årene har mye av byutviklingen i Bergen skjedd rundt bybanestoppene.

- Det er veldig bra at det rettes fokus på utviklingen av Laksevåg med initiativ fra kommunen. Idékonkurransen er trinn 1 av prosessen, for å få innspill til reguleringsplanen. Det gjenstår enda en lang prosess, men det er veldig kjekt at det rettes et slikt fokus på Damsgård nå, sier konserndirektør i Frydenbø Eiendom Håvard Fjæreide.

Med utformingen av «Bolten» valgte Artec å plassere en potensiell bybane ved slippen, for å danne en landingsplass.

- I området med slippen har vi i forslaget bevart mange av byggene som står der – med ny bruk. Dette for å identifisere steds- og lokalhistorien innen marinnæring og industri, med fokus på minnene fra fortiden som er spesielle for Laksevåg.

Et spennende område i vekst

Vinnerne ble kåret i juni 2021, og på delt førsteplass kom Haptic Architects med prosjektet «LAX», og OS Arkitekter med prosjektet «En levende bydel».

- Jeg synes vinnerbidragene var bra med gode løsninger på en kombinasjon av bolig og næring. Slik at en kan bo, leve og jobbe samme plass, sier Fjæreide.

- Indre Laksevåg er et spennende område i vekst. Vi håper at utviklingen videre med vinnerne blir bra - og at det vil gagne først og fremst Bergen, men også Frydenbø. Vi som jobber i ARTEC skal holde oss i nærheten, og dette er selvfølgelig kjempepositivt for oss også. Det blir spennende å følge med - og være tett på utviklingen, avslutter Horvli.